Dieta dla osób aktywnych fizycznie

Jest to dieta przeznaczona dla osób o dużej aktywności fizycznej, uprawiających sporty i trenujących regularnie. Pięć posiłków jest tak skomponowanych aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białka, niezbędne tłuszcze oraz odpowiednią ilość węglowodanów. Na każdy dzień coś innego, jest to dieta urozmaicona nie znudzisz się jedzeniem. Odpowiednia dieta pozwoli osiągnąć Ci stawiane przed sobą cele.

Podstawą żywienia sportowców jest piramida żywieniowa opracowana przez Szwajcarskie Towarzystwo Żywieniowe, zaprezentowana w 2008 r. Jej podstawą są napoje niesłodzone, zupy, woda mineralna niegazowana, herbaty, w tym ziołowe oraz soki niesłodzone. Przy wysiłku fizycznym należy spożywać odpowiednią ilość napojów w wymiarze 1-2 litry. Na każdą dodatkową godzinę treningu należy przeznaczyć 400-800 ml więcej napojów. Należy spożywać ograniczone ilości napojów pobudzających takich jak kawa czy zielona herbata. Powyższe zalecenia pomagają utrzymywać prawidłową równowagę wodno-elektrolitową, zapobiegają odwodnieniu oraz optymalizują wydolność fizyczną zawodnika.

Kolejną grupą produktów są owoce i warzywa. Są one źródłem witamin, w tym antyoksydacyjnych, soli mineralnych, błonnika, średnio i niskoglikemicznych węglowodanów. Zaleca się spożywanie ich w pięciu posiłkach dziennie, w proporcji trzy porcje warzyw i dwie owoców, przy czym należy pamiętać o ich urozmaicaniu i łączeniu w różnych kombinacjach kolorystycznych.

Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych będących z kolei podstawowym źródłem energii dla sportowców. Produkty te powinny być obecne w głównych posiłkach w ciągu dnia przy czym dwie porcje powinny być pełnoziarniste.

Przechodzimy wyżej w piramidzie żywienia i dochodzimy do nabiału. Zaleca się codzienne wybieranie między porcją mięsa, ryby, jaj, sera lub innych źródeł białka (np. tofu), a dodatkowo wzbogacanie diety o 3 porcje produktów mlecznych o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Warto podkreślić, że niedostateczne spożycie produktów nabiałowych i ryb może powodować niedobory wapnia oraz kwasów wielonienasyconych z rodziny n-3. Z drugiej strony ograniczanie spożycia tłustych produktów mlecznych oraz czerwonego mięsa, a zwiększanie spożycia ryb morskich stanowi czynnik sprzyjający zachowaniu prawidłowych proporcji kwasów tłuszczowych w racji pokarmowej, co wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi i profilaktykę choroby wieńcowej.

Jeszcze wyżej jest miejsce na tłuszcze zawarte w różnego rodzaju olejach, oliwie, czy też orzechach. Powinniśmy je spożywać w stopniu umiarkowanym. Oleje roślinne oraz orzechy optymalizują profil lipidowy krwi. Zaleca się spożycie 2–3 łyżeczek wysokogatunkowego oleju roślinnego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek w postaci surowej, np. jako dodatek do sałatek i surówek, 2–3 łyżeczek oleju roślinnego lub oliwy wykorzystanych w obróbce termicznej do smażenia, pieczenia oraz – ewentualnie – 2 łyżeczek masła lub margaryny otrzymanej z wysokogatunkowego oleju roślinnego, do smarowania pieczywa. W jadłospisie należy uwzględnić również 1 porcję orzechów (20–30 g). Ze względu na zwiększony wydatek energetyczny u sportowców przewiduje się zwiększenie podaży produktów z tej grupy o 1 porcję na każdą dodatkową godzinę treningu.

Na samym szczycie jest miejsce dla słodyczy, słonych przekąsek, słodkich napojów gazowanych i alkoholi. Najlepiej wykluczyć z diety te produkty lub mocno ograniczyć ich spożycie gdyż wpływają one niekorzystnie na przemianę materii oraz opóźniają odnowę biologiczną organizmu.

Dania przygotowane w ramach diety dla sportowców doskonale bilansują wartość energetyczną niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu w czasie uprawianych sportów. Zachęcamy do wypróbowania naszych usług.